Tässä blogikirjoituksessa kerron 5 vinkkiä juoksuharrastuksen aloittamiseen.
Aloittelevan juoksijan ei tarvitse hifistellä kovinkaan paljoa harrastuksen alkutaipaleella, mutta on hyvä tietää muutamia vinkkejä, jotta juoksusta tulisi tehokasta ja mielekästä.
Juoksuharrastus on myös halpa aloittaa, koska et tarvitse, kuin kengät ja ulkovaatteet.
1. Hanki hyvät kengät
Ensimmäisenä kannattaa miettiä, että minkälaiset juoksukengät sieltä kaapista löytyy. On hyvin tyypillistä, että sieltä kaapista löytyy useampi pari kenkiä, mutta hyvin usein ne ovat jo nähneet parhaat päivänsä. Juoksukenkiä löytyy kaupoista nykyisin moneen lähtöön. Juoksukenkiä on tukevaa, pehmeää, jäykkää, kevyttä jne. Onneksi urheilukaupoista löytyy hyvin todennäköisesti asiantuntevaa palvelua kenkien etsimiseen.
Yksi tyypillisimmistä virheistä on ostaa kengät ulkonäön perusteella. Juoksukengät saavat näyttää hienolta ja niiden täytyy miellyttää silmääkin, mutta tärkein asia on se, että miltä ne tuntuvat jalassa. Miellyttävän tuntuinen kenkä on tärkeää, koska jos juokset koko juoksukauden samoilla kengillä tulisi niiden olla hyvät, jotta juoksu on miellyttävää, eikä tulisi muita ongelmia sitten myöhemmin esim. jalkaterän ylirasituksia.
Uusien kenkien täytyy myös soveltua sille alustalle, jolla juostaan suurimmaksi osaksi esimerkiksi asfaltille hieman pehmeämpää kenkää ja maastoon hieman kovempaa kenkää.
Uusien kenkien ostajan olisi hyvä olla myös tietoinen omasta jalkaterän rakenteesta, onko esimerkiksi holvikaari matala, korkea vai jotain siltä väliltä. Monesti suositellaan, että jos holvikaari on matala tulisi kenkien tukea ja nostaa holvikaarta ylöspäin, jolloin jalkaterällä on tukea enemmän, mutta osaltaan se myös vähentää jalkaterän omien lihasten aktiivisuutta.
Jos juoksija haluaa selvittää omaa jalkaterän rakennetta ja toimintaa olisi hyvä käydä osaavalla asiantuntijalla, kuten fysioterapeutilla, osteopaatilla jne. Tämä on myös suotavaa silloin, jos juoksija kärsii lihaskiristyksistä alaraajoissa tai jalkaterän kiputiloista.
2. Aloita kevyemmin
Hyvin usein aloitetaan juoksuharrastus heti lähtemällä juoksemaan. Tässä tulee ongelmaksi usein se, että aloittelevalla juoksijalla ei ole riittävää kuntoa ja lihasvoimaa sekä lisäksi monesti aloittelevan juoksijan keho ei ole tottunut sellaiseen rasitukseen, jolloin voi tulla rasitusperäisiä ongelmia.
Hyvä tapa on esimerkiksi aloittaa juoksuharrastus niin, että kävelee aluksi 10min, jolloin keho lämpenee. Alkukävelyn jälkeen voi aloittaa juoksemaan pieniä pyrähdyksiä ja sitten sen jälkeen kävelee hetken.
Esimerkki: Alkukävelyä 10min, 2min juoksua, 3 min kävelyä, 2min juoksua, 3min kävelyä jne. lopuksi hetken taas kävelyä pelkästään.
Hyvä vaihtoehto tuolle on myös sauvakävely, joka on tehokas liikuntamuoto kävelyn ja juoksun välimaastosta. Sauvakävely on suositeltavaa, jos juoksuharrastus kiinnostaa, mutta tiedostaa itse että kunto ei vielä riitä siihen.
3. Suunnittele juoksua viikkotasolla
Juoksuharrastuksen aloitettua kannattaa hieman suunnitella juoksumääriä viikkotasolla. Tämän suunnittelun ei tarvitse olla rakettitiedettä vaan riittää, että kirjoittaa paperille viikonpäivät ja sitten siihen alle, että koska olisi mahdollisuus käydä juoksemassa. Näin pysyy hieman itse kärryillä juoksumääristä ja se myös lisää motivaatiota lähteä liikkumaan, kun se on paperilla ylhäällä. Kannattaa myös hieman muutella lenkkimääriä eri viikkoina ja lenkkien pituuksia. Näin kunto kasvaa hieman paremmin, kun tekee erilaista harjoittelua.
4. Pidä lihasvoimasta ja liikkuvuuksista huolta
Juoksuharrastuksen alettua tulisi pitää erityisesti jalkojen lihasvoimasta huolta. Hyvä lihasvoima esimerkiksi pohkeissa ja takareisissä vähentää lihaskiristyksien tunteita ja se myös vähentää rasitusperäisiä ongelmia. Juoksu saattaa tuntua kevyemmältä, jos lihaksissa on hyvä lihasvoima ja kestävyys. Joissain lähteissä on esitetty, että pohkeissa olisi suotavaa olla niin paljon lihasvoimaa ja kestävyyttä, että jaksaa tehdä yhden jalan päkiöille nousua 25 kertaa yhteen putkeen.
Hyvät liikkuvuudet ovat myös tärkeitä juoksijalla, koska ne vähentävät rasitusperäisiä ongelmia ja lihakset pystyvät tuottamaan voimaa isommalla liikelaajuudella. Tärkeimpinä liikkuvuuksina näen lonkanliikkuvuudet erityisesti ojennukseen sekä nilkan liikkuvuus koukistukseen.
5. Fysioterapeutti avuksi alkuun
Jos et ole varma, kuinka harrastus kannattaisi aloittaa tai haluat, että rasitusperäisten ongelmien riski oli mahdollisimman pieni à ole yhteydessä fysioterapeuttiin.
Fysioterapeutti osaa katsoa kokokehon liikkuvuudet ja lihasvoimat, jotta ne olisivat juoksuun riittävät. Hyvä fysioterapeutti osaa myös kertoa, että minkälaiset kengät sopivat sinun jalkaasi. Näin voit aloittaa ja jatkaa juoksuharrastusta helposti ja turvallisesti. Fysioterapeutti osaa myös ohjelmoida juoksua ja lihasvoiman kehittämistä niin, että juoksukunto menee koko ajan eteenpäin.
Jos olet pohtinut juoksuharrastuksen aloittamista, mutta sinulla on ollut siihen iso kynnys niin ole yhteydessä Oskariin vaikka heti tänään.
Kirjoittanut fysioterapeutti ja personal trainer Oskari Viitasalo