Tekijä Jenni Kalliokoski
•
6. syyskuuta 2019
Syömisen taidon ensimmäisessä osiossa tarkastelimme syömiseen liittyviä asenteita ja teksti on luettavissa edellisessä blogipostauksessa. Tällä kertaa tarkastelemme syömisen taidon toista osa-aluetta eli ruoan hyväksyntää. Onko syöminen sinulle iloinen ja elinvoimaa tuova asia vai liittyykö siihen kenties pelkoa, kontrollia tai välttelyä? Syöminen voi olla iloista, täynnä makua ja elinvoimaa tai se voi olla pelokasta, kontrollin ja välttelyn rajoittamaa. Syömisen taidon avulla tuetaan kohtuullista syömistä sillä, että se kannustaa kaikenlaisten ruokien säännöllistä käyttöä, myös rasvaisten ja sokeristen, kunhan syöminen perustuu aterioihin ja välipaloihin. Tällä tavoin ehkäistään, että syöminen ei päädy äärimmäisyyksin. Ruosta, jota ei kielletä, tulee tavallista ruokaa, jota pystytään nauttimaan arkisissakin hetkissä. Onko sulla ”kiellettyjä ruokia” tai rajoitatko ruokavaliota jonkin tavoitteen vuoksi? Etenkin syömisen hallinnan avuksi kaikenlaisten ruokien salliminen on erityisen tärkeää. Kun mitään ruokia ei rajoiteta, ei edes niitä karkkeja ja jäätelöä, niin kerta-annokset pysyvät paljon maltillisempina. Jos herkkuja sallii itselleen vain kerran viikossa, tulee usein ns. mättöefekti eli syödään ikään kuin varastoon, koska taas pitää olla ilman hetken päästä. Alussa, kun kaikenlaisista ruokakielloista päästää irti, saattaa herkkujen syöminen hetkellisesti hieman nousta, mutta kulutus tasaantuu kyllä pian, kun kaikenlaisesta ruoasta tulee tavallista, arkeen kuuluvaa ja mitään ei tarvitse syödä ns. varastoon. Ruoan hyväksymisen kautta on tarkoitus lisätä ruokavalion monipuolisuutta ja käsitellä nirsoilua. Ruoan hyväksymisen on todettu olevan yhteydessä runsaampaan määrään erilaisia ruokamieltymyksiä ja ne, jotka ovat avoimia erilaisten ruokien suhteen kokkaavat enemmän itse, miettivät terveellisiä valintoja ja hyödyntävät valinnoissaan elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä. Ruoan hyväksyntä ja uusien ruokien kokeilu on yhteydessä runsaampaan eri ravintoaineiden saantiin ja ruokavalion parempaan laatuun. Ihmisillä on luontainen taipumus tottua samoihin makuihin, mikä ohjaa meitä monipuolistamaan ruokavaliota. Ruoan nautinnollisuuden korostamisen on tarkoitus tehdä ruokavaliosta ravintoainerikkaampi. Olet varmasti huomannut, että mitä enemmän pöydässä on valinnan varaa, niin sitä enemmän siitä tulee syötyä. Jos tarjolla olisi vain yhtä laatua, tottuisit makuun nopeasti ja söisit kaiken kaikkiaan vähemmän ja ruokavalion laatu olisi heikompi. 2) RUOAN HYVÄKSYNTÄ Pystyt olemaan maltillinen ruoan lähettyvillä, sisältäen ruoat, joista et pidä tai ovat vieraita. Olet mukautuvainen ja pystyt syömään tarjolla olevaa ruokaa, sisältäen ruoat, joissa on paljon sokeria, suolaa ja rasvaa. Pystyt valitsemaan tarjolla olevasta ruoasta sekä kohteliaasti ja tilanteesta riippumatta joko otat vastaan tai kieltäydyt tarjotusta ruoasta. Pystyt valitsemaan myös epäterveellisempää ruokaa, jos on tarve, tyydyttääksesi energian tarpeen ja muut ravitsemukselliset tarpeet. Olet kiinnostunut uusista ruoista. Pystyt tutustumaan uusiin ruokiin tutkimalla, katselemalla, kun muut syövät sitä ja toistuvasti maistamalla. Kokeilemalla toistuvasti tulet tutuksi uuden maun ja rakenteen kanssa niin, että voit ottaa sen osaksi ruokavaliotasi. Täyttyvätkö ruoan hyväksynnän osalta kaikki kohdat vai huomaatko syömisessäsi kenties rajoituksia tai välttelyä? Osa 3 tulossa seuraavaksi, jossa vuorossa keholähtöinen syöminen. Kalliokoski Jenni Ravitsemustieteen kandidaatti Fysio-Limingan ravitsemusasiantuntija Lähteet Krall JS & Lohse B. Validation of a measure of the Satter eating competence model with low-income females. The international journal of behavioral nutrition and physical activity 2011;8:26. Satter E. Eating competence: definition and evidence for the Satter Eating Competence model. J Nutr Educ Behav 2007a;39:142.